Deelnemersnieuws: Scandinavische afgevaardiging

 In Uncategorized

Vers van de pers

Na de presentatie van de Nederlandse teams AZ Alkmaar en FC Twente presenteren wij u bij deze graag onze volgende deelnemers aan alweer de 18e editie van het Vogido U14 Tournament. Het betreft de Scandinavische enclave. Bij deze verwelkomen wij AB Copenhagen, Brondby IF en GAIS Göteborg op het toernooi.

Akademisk Boldklub of kortweg AB is een traditionele Deense voetbalclub uit Gladsaxe, dat in de regio Hovenstad ligt. De club werd in 1889 opgericht na een fusie tussen de Fredericia-studenteres kricketclub en de Polyteknisk Klub. AB werd negen keer landskampioen. AB Copenhagen vervangt de plek van PEC Zwolle, dat vorig jaar met dikke nederlagen geen goede beurt maakte op het Vogido U14 Tournament.

Brondby IF is een Deense topclub dat jarenlang al deelneemt aan verschijdene Europese toernooien. Sinds de fusie van 1964 is de club uitgegroeid van een kleine club tot een van de topclubs van Denemarken. In 1981 werden ze kampioen in de tweede divisie en sindsdien speelt Brøndby op het hoogste niveau in Denemarken en is het de op een na meest succesvolle club van het land, na FC Kopenhagen.

Deze weg omhoog begon met het aanstellen van Per Bjerregaard als voorzitter. Deze stelde Finn Laudrup (de vader van Michael en Brian Laudrup) aan als speler-trainer en de club vond zo de weg omhoog. In 1985 won Brøndby zijn eerste kampioenschap. De jaren daarna werden diverse titels binnengehaald. In 1986 was de club de tweede ter wereld, na Tottenham Hotspur die op de beurs genoteerd stond.

GAIS Göteborg is een Zweedse club dat komend jaar de plek inneemt van De Graafschap, dat vorig jaar eveneens een abominabele indruk maakte op het toernooi door zowat alles met dikke cijfers te verliezen. Göteborg zal een grotere weerstand moeten kunnen bieden vanuit haar jeugdopleiding. Het is een beetje een traditieclub. Het pakte in een ver verleden de nodige prijzen. In 1919 behaalde de club haar eerste landstitel, wat in 1922 een vervolg kreeg. In die periode heerste GAIS in het Zweedse voetbal

Een tweede mooie, maar minder succesvolle periode brak aan in 1931 toen GAIS haar zesde landstitel behaalde. Tot dan toe wist GAIS dus regelmatig goed te presteren in de competitie, maar op bekerniveau kwam in 1942 pas het eerste succes. GAIS verloor echter de toppositie die het had in het Zweedse voetbal en zakte weg. Een enkele keer deed de club nog van zich spreken. Zo werd in 1987 de bekerfinale verloren van Kalmar FF.

Het mooie van deze Scandinavische ploegen is misschien niet de naam, maar wel de weerstand en discipline die ze doorgaans brengen in het toernooi. Zo won FC Nordsjaelland nog niet zo heel lang geleden het Vogido U14 Tournament. We verwachten dat ze de ondergrens van het deelnemersveld in het toernooi van vorig jaar wat omhoog zullen trekken en dat is in het belang van de totale kwaliteit!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.